Categorie

Beschrijving

Een categorie (in een wiki vaak een namespace genoemd) is onder normale omstandigheden het optionele eerste gedeelte van een paginanaam, het gedeelte voor de dubbele punt (:) in de paginanaam. Je ziet dit gedeelte in het internetadres, maar het is GEEN onderdeel van de titel van de pagina!
Een paginanaam zonder dubbele punt in de bestandsnaam hoort bij wikidot.com in de categorie "_default".

Bijvoorbeeld:
http://community.wikidot.com/nl-glossary:category is de URL van dit artikel.

De categorie van deze pagina is nu "nl-glossary",

de paginanaam is "nl-glossary:category" (!)

and the paginatitel is "categorie" .

Pas op:
http://community.wikidot.com/category is een compleet andere URL van een pagina met een (onzichtbare) categorie "_default" !!

Logica

Met een dergelijk categoriegedeelte kun je de pagina's in je wiki "groeperen" in logische categorieën. Denk bijvoorbeeld aan een groep van niet wijzigbare pagina's (alleen lezen) voor bezoekers, en een andere groep van pagina's waar bepaalde gebruikers (anoniem, geregistreerde wikidot-leden of zelfs leden van de site) kunnen wijzigen.

Standaard categorieën op een wikidot.com site zijn "_default", "admin", "nav", "forum", "system" en "search". Je kunt deze beter nooit verwijderen!

Zelf een nieuwe categorie maken:
Een nieuwe categorie is aan te maken door een nieuwe pagina toe te voegen met de
categorie naam , een dubbele punt (:) en de rest van de paginanaam ofwel:

- door een "open link" aan te maken in een artikel (meestal in een wiki) (voorbeeld van deze pagina: [[[nl-glossary:category]]] ) en na het opslaan de "open link" aan te klikken om een nieuwe pagina aan te maken…

of

- type de gecombineerde paginanaam in de adresbalk van je browser aan het einde van het wikidotdomein …wikidot,com/ - en geef Enter om de nieuwe pagina te maken…

Setup en gebruik:
Als je een admin bent van een wiki kun je alle categorieën zien die in gebruik zijn in de wiki in de Site manager (dat is de admin:manage pagina in de categorie "admin" ) - onder de "permissions", kun je voor elke categorie aangeven of bezoekers mogen wijzigen in pagina's van die categorie (= of ze de opties te zien krijgen op de pagina) of niet.


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License